Öğüt Bakliyat

Etli Nohut Tarifi

Pilavın en yakın arkadaşı denebilecek etli nohut yemeği hepimizin çok sevdiği bakliyat yemekleri arasındadır. Besleyici ve doyuruculuğu ile de kalbimizi kazanan bu yemeğin tarifi herkesin tarif defterlerinde yer almalı bence. Kış aylarında soğuk havaya inat içimizi ısıtan ve hastalıklara karşı bizlere direnç sağlayan etli nohut yemeğini yapmak düşünüldüğü kadarda zor değildir.,

Annelerimizin her pilav yapışında yanına severek yaptığı etli nohut nasıl yapılır? bu tarifimde sizlere anlattım. Sizlerde evlerinizde anne yemeği olsun istiyorsanız bu akşam menünüze etli nohutu ekleyin. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. 🙂

Etli Nohut Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo kuşbaşı doğranmış et
  • 1,5 su bardağı haşlanmış Öğüt nohut
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Öğüt Tuz
  • Pul biber

Etli Nohut Tarifi Yapılışı

  1. Eti kuşbaşı doğrayarak yumuşayana kadar haşlayın.
  2. Soğanları yemeklik doğrayarak sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun.
  3. Salçayı, tuzunu, pul biberini ilave edip 2 dakika daha kavurun.
  4. Haşlanmış etleri ve haşlanmış nohutu da ilave ederek bir kaç kez karıştırın.
  5. Daha sonra üzerlerine çıkacak kadar yaklaşık 6 su bardağı kaynamış su koyup beraber biraz daha (10-15 dakika kadar) kaynattıktan sonra ocağı kapatabilirsiniz.. Afiyet olsun…

Etli nohut tarifi püf noktaları

  • Nohut yemeği yaparken kullanacağınız nohutları önceden haşlamanız yemeği daha kısa sürede yapmanızı sağlayacaktır.
  • Nohut yemeğini tencerede de düdüklü tencerede de yapabilirsiniz. Ancak düdüklü tencerede yapmak zamandan tasarruf etmenizi, nohutlarınızın daha hızlı ve daha güzel pişmesini sağlayacaktır.

Etli nohut yemeği yanına ne gider?

  • Etli nohut yemeğinizin yanına en çok yakışacak olan tartışmasız pirinç pilavıdır.
  • Etli nohut yemeği yanına pirinç pilavı yapmak istemiyorsanız bulgur pilavı yada daha farklı pilav çeşitleri yapabilirsiniz.
  • Pilavı daha öncesinde yapmışsanız makarnayı da tercih edebilirsiniz.
  • Yapacağınız mevsim salatası yada sevdiğiniz diğer salatalarda size yemeğinizde eşlik edebilir.

Nohut nasıl haşlanır?

  • Nohutları bir akşam öncesinden suya koyup bekletin. Ertesi gün yumuşayan ve şişen nohutların suyunu süzüp sudan geçirin. Düdüklü tencerede pişirecekseniz nohutları tencereye alıp üzerine su ekleyerek ocağa alın. Kaynadıktan sonra 10-12 dakika kaynatıp ocaktan alın. Normal tencerede pişirecekseniz daha uzun sürede nohutlar yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlanmış nohutları soğuduktan sonra derin dondurucuda muhafaza ederek çorba ve pilavlarda kullanabilirsiniz.
  • Eğer nohutu haşlamaya vaktiniz yoksa 40-45 dakika kadar sıcak suda beklettikten sonra  aynı şekilde etleri kavurup salçasını ekledikten sonra nohutları ilave edip bol suyla birlikte düdüklü tencerede yarım saat kadar pişirebilirsiniz.

Etli nohut kalori

  • 1 tabak etli nohut yemeği yaklaşık olarak 317 kaloriye denk gelmektedir.